Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

"Παράσυρση αδέσποτου ζώου από κινούμενο όχημα"


Δεν είναι σπάνιο το συμβάν, όπου ένα αδέσποτο ζώο, όπως ένας σκύλος ή μία γάτα, διέρχεται έναν αυτοκινητόδρομο, δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή εθνική οδό, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, τον θάνατό του ή ένεκα τύχης, έναν μικρό μόνο τραυματισμό από διερχόμενα οχήματα.
Ο Ν. 4039/2012 στο άρθρο 16 στην περίπτωση γ.) προβλέπει «Σε περίπτωση τραυµατισµού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχηµα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άµεσα τον οικείο Δήµο, προκειµένου να παρασχεθεί στο τραυµατισµένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.». Ένας οδηγός οχήματος ιδιωτικής χρήσης ή ενός λεωφορείου μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την σωματική ακεραιότητά του και των επιβατών του, εάν κάνει επικίνδυνο ελιγμό ή σταματήσει απότομα, με αποτέλεσμα να παρασύρει ένα διερχόμενο ζώο. Αυτό βέβαια εξαρτάται κι από την επιτρεπόμενη ταχύτητα στην οποία κινεί ο οδηγός το όχημα.
Ωστόσο, ο οδηγός υποχρεούται να φροντίσει άμεσα για τη λήψη κτηνιατρικής φροντίδας του ζώου, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνει, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις 300€. Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να δρούμε άμεσα και να καταγράφουμε τον αριθμό κυκλοφορίας (πινακίδα) του οχήματος ή/και τον αριθμό της γραμμής του λεωφορείου. Μπορούμε να ζητήσουμε, στην περίπτωση του λεωφορείου, τα στοιχεία ταυτότητας του οδηγού και σε κάθε περίπτωση, να καλέσουμε απευθείας στο «100», ώστε να προσέλθει περιπολικό και συνήθως σταθμός τροχαίας, να καταγράψει το συμβάν και τα στοιχεία του οδηγού και να παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια στο ζώο.
Κατόπιν, αφού έχει εξασφαλιστεί η φροντίδα του ζώου, όσον αφορά τα λεωφορεία, μπορούμε να απευθυνθούμε στον ανάλογο Οργανισμό στον οποίο υπάγονται, όπως είναι ο Ο.Α.Σ.Α. (Αθήνα) και Ο.Α.Σ.Θ. (Θεσσαλονίκη) ή ο τοπικός σε κάθε περιοχή Οργανισμός, αποστέλλοντας επιστολή μέσω e-mail:
-O.A.Σ.Α.: oasa@oasa.gr (τηλ.: 210 82.00.999/ 111 85) ή συμπληρώνοντας τη φόρμα παραπόνων εδώ: http://www.oasa.gr/forms.php?id=fparapona2
-Ο.Α.Σ.Θ.: oasth@oasth.gr (τηλ.: 2310 981.100/ 110 85) ή συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ:  http://oasth.gr/#el/contact/ .
Για οχήματα ιδιωτικής χρήσης, αποστέλλετε e-mail στην Δ/νση Τροχαίας Αστυνόμευσης ΕΛ.ΑΣ. trafficpolice.div@hellenicpolice.gr και στο Γραφείο Τύπου ΕΛ.ΑΣ. press@hellenicpolice.gr.




Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog «Report Αnimal Αbuse Greece»