Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

"Διαδικασία καταγγελίας για μη τήρηση όρων ευζωίας ή εκμετάλλευσης ζώου μέσω email"


       Όταν οι συνθήκες διαβίωσης ενός ζώου θεωρούνται νομικά «συνθήκες μη τήρησης των όρων ευζωίας» και γενικότερα παραμέλησης, αλλά δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την άμεση βλάβη στην υγεία του, όπου πρέπει ΑΜΕΣΑ να υποβάλλεται μήνυση και να ακολουθεί διάταξη για προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή του, μπορείτε να κινήσετε την παρακάτω διαδικασία. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι ο έλεγχος από την Αστυνομία και η διερεύνηση τυχόν ποινικών και διοικητικών  παραβάσεων. Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω!
     Θα συντάξετε μία επιστολή, ένα κείμενο δηλαδή και θα το αποστείλετε στα mails που θα σας υποδείξω στο τέλος. Όλες τις διευθύνσεις που θα σας δώσω θα τις βάλετε μαζί, στους αποδέκτες, στο ίδιο email. Στο κείμενο θα περιγράψετε χωρίς περιττά σχόλια το γεγονός. Σαν θέμα email βάζετε «Αναφορά αξιόποινων πράξεων-Μη τήρηση όρων ευζωίας ζώου (σκύλος, γάτα, κ.ά.)».  Θα επικεντρωθείτε σε:
  • ακριβή περιοχή, που βρίσκεται το ζώο (νομός, πόλη/χωριό, θέση/οικισμός, οδός, αριθμός)
  • ακριβές σημείο στην οικία (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος, ακάλυπτος χώρος, πυλωτή, κλπ)
  • ακριβής κατάσταση [δηλαδή έλλειψη καταλύματος ή κατάλυμα που δεν είναι άνετο, υγιεινό και κατάλληλο, προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης, μόνιμη αλυσόδεση ή διαβίωση εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών) ή στενά κλουβιά, χορήγηση μη κατάλληλης τροφής, έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου (βρώμικου), χώροι μη στεγνοί και μη καθαροί, μη προστασία από τις καιρικές συνθήκες, πολύ υψηλή/χαμηλή θερμοκρασία, βροχή, αέρας, χιόνι, χαλάζι, ήλιος, έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών, μη τακτικός εμβολιασμός, έλλειψη αποπαρασίτωσης, καθημερινής άσκησης και καθημερινού περιπάτου]
  • χρονιότητα (Μόνιμα; Για πόσο καιρό περίπου; Προσδιορίστε!)
  • Βγάλτε όσο το δυνατόν κοντινές φωτογραφίες και ευδιάκριτες. Μη φωτογραφίζετε άτομα ή το εσωτερικό του σπιτιού. Εστιαστείτε στα ζώα και πάνω από όλα μη δημοσιεύετε φωτογραφίες στις οποίες εμφαίνονται στοιχεία που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του κατόχου (οδός και αριθμός, πινακίδες, πρόσωπα, κλπ).
  • Μη γράφετε ύβρεις κατά των κατόχων των ζώων, να είστε ευγενικοί και λακωνικοί. Εάν δε γνωρίζετε το ονοματεπώνυμό τους, θα τους αναφέρετε ως «ενοίκους» στην τάδε οδό, αριθμό, όροφο, κλπ.
  • Συμπληρώστε και οποιαδήποτε πληροφορία θεωρείται χρήσιμη για αυτή την περίπτωση.
  • Ζητήστε να γίνει νομότυπος έλεγχος, για ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, σήμανση (τσιπ), τήρηση όλων των όρων ευζωίας και να επιβληθούν οι δέουσες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. (Αυτό δε σημαίνει ότι εάν δεν το ζητήσετε, αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν έτσι κι αλλιώς). Δείξτε ότι τα γνωρίζετε.
  • Αναφέρετε στο τέλος ότι... «Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.»
  • Ζητήστε να σας αποσταλεί απάντηση ότι η ηλεκτρονική επιστολή σας έχει παραληφθεί και ότι επιθυμείτε να σας ενημερώσουν το συντομότερο σχετικά με τις ενέργειές τους. Εάν δε λάβετε απάντηση μετά από λίγο χρονικό διάστημα (προτείνω 5 ημέρες), στείλτε εκ νέου την επιστολή σας ως υπόμνημα ΚΑΙ τηλεφωνήστε, επίσης, στο τοπικό Α.Τ. πρωινές ώρες (07:30΄-15:00΄) και καθημερινές ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή) και ζητήστε το Γραφείο Αστυνόμευσης, ώστε να πληροφορηθείτε για το που βρίσκονται με την καταγγελία σας. Αυτά θα τα κάνετε, διότι μπορεί οι προϊστάμενες υπηρεσίες να έχουν ήδη στείλει διαταγή στο Α.Τ., ώστε να κάνει τις δέουσες ενέργειες κατόπιν της καταγγελίας σας, αλλά το Α.Τ. εν τέλει να την έχει αγνοήσει. Στέλνοντας εκ νέου το email θα ενημερωθούν ότι το Α.Τ. δεν έχει κάνει τις ενέργειες. 
  • Επίσης, η καταγγελτήρια επιστολή μπορεί να κοινοποιείται είτε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αν η περίπτωση αφορά εκμετάλλευση ζώου με στόχο την παράνομη πώληση, καθώς επίσης, αν αφορά υγειονομικό ζήτημα (κόπρανα, προσβολή δημόσιας υγείας) στην Δ/νση Υγειονομικού και ζώα, όπως αιγοπρόβατα, βοοειδή, άλογα και άλλου είδους ζώα, στη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκονται τα ζώα. Τα e-mails της Δ/σης Υγειονομικού και της Δ/νσης Κτηνιατρικής μπορείτε να τα βρείτε, αν αναζητήσετε στο Google «Περιφέρεια … » και πάτε στην καρτέλα «Επικοινωνία» ή «Τηλεφωνικός κατάλογος».
  • Τέλος, μπορεί να κοινοποιείται και στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων στο email: gramatia@ypes.gr 

    Η διαδικασία που σας περιέγραψα έχει αποδειχθεί πλείστες φορές αποτελεσματική!

    Τα emails είναι των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα τα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

    Πώς θα τα βάλετε;

Στο "ΠΡΟΣ": 
  • Δ/νση Αστυνομίας, ανάλογα με την περιοχή σας
  • email οποιουδήποτε φορέα, που πρέπει να επέμβει - Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας, Δ/νση Υγειονομικού, κ.ά.
  • kataggelies@sdoe.gr - Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (αν συντρέχει λόγος)
στην "ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ": 
  • genast@astynomia.gr - Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ.
  • Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση
  • email οποιουδήποτε φορέα, που πρέπει να ενημερωθεί - Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας, Δ/νση Υγειονομικού, κ.ά.
  • gramatia@ypes.gr - Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Αnimal Αbuse Greece.