Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

"Απειλές για δηλητηρίαση/κακοποίηση ζώων-Νομοθεσία"


Καθημερινά εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, αλλά και οι ίδιοι οι κηδεμόνες των δεσποζόμενων ζώων δέχονται απειλές για την ζωή των ζώων τους για διάφορους λόγους, όπως για το γαύγισμα, τις τρίχες κι άλλα πολλά. Ο Ν.4039/12 δεν προβλέπει σε κάποια από τις διατάξεις του τις κυρώσεις σε περίπτωση απειλής. Μόνο ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει υπό ευρεία έννοια την απειλή ως αδίκημα κι αυτό με τα άρθρα του 333 «Απειλή» και 190 «Διατάραξη της ειρήνης των πολιτών». Πάμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, όμως, που δεν είναι τόσο απλά, όσο θέλουμε να φαίνονται.

Άρθρο 333-«Απειλή»
1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
2. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.

Άρθρο 190-«Διατάραξη της ειρήνης των πολιτών»
Όποιος με απειλές ότι θα διαπραχθούν κακουργήματα ή πλημμελήματα διεγείρει σε ανησυχία ή τρόμο τους πολίτες τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. (ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ)

Αρχικά, το άρ. 333 διώκεται κατ΄ έγκληση, που σημαίνει ότι για να υποβάλει κάποιος μήνυση σε άλλον για απειλές, π.χ. ότι θα βάλει φόλα σε αδέσποτα, πρέπει να καταβάλει και παράβολο των 50€ παράλληλα. Εδώ, η απειλή που προκαλεί τρόμο/ ανησυχία, όμως, απευθύνεται προς ένα άτομο. Η απόπειρα απειλής είναι δυνατή.
Το άρ. 190 διώκεται αυτεπαγγέλτως, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που διώκονται κατ΄ έγκληση. Δηλαδή, για να μηνύσει κάποιος έναν άλλο που απειλεί ότι θα βάλει φόλες, δεν θα καταβάλει παράβολο. Ωστόσο, από την ανάλυση του άρθρου προκύπτει ότι οι απειλές ότι θα διαπραχθούν πλημμελήματα, όπως η κακοποίηση/δηλητηρίαση ζώων που διώκεται ως πλημμέλημα, προκαλούν τρόμο/ανησυχία σε πολίτες. Εδώ, υπάρχει η διαφορά ότι η απειλή απευθύνεται σε περισσότερους του ενός πολίτες, καθώς αντικείμενο του εγκλήματος είναι η ειρήνη των πολιτών. Αρκεί, επίσης, η απειλή να αναφέρεται έστω και σε ένα πλημμέλημα και όχι απαραίτητα σε περισσότερα. Επιπλέον, η απόπειρα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή. Αυτονόητο ότι πρέπει να καταθέσουν ΟΛΟΙ οι παρόντες μάρτυρες, ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα.
Κατόπιν επικοινωνίας με την Εισαγγελέα Προσδιορισμού Αθηνών κα ΧΑΛΒΑ Βασιλική, συμφώνησε κι εκείνη ότι οι μόνες διαφορές σε αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι ότι τα δυο αδικήματα διώκονται ως εξής:

---Άρθρο 190-«Διατάραξη της ειρήνης
των πολιτών»
  • Αυτεπάγγελτο
  • Τρόμος/ανησυχία σε περισσότερους του ενός ατόμου
---Άρθρο 333-«Απειλή»
  • Κατ΄έγκληση
  • Τρόμος/ανησυχία σε ένα άτομο
Συνεχίζω να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ότι πολλές από τις Αστυνομικές Αρχές δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του…καιρός να το μάθουν! Πάντα απομένει η εξωδικαστηριακή διαδικασία συστάσεων.

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece-Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας"
PAGE: https://www.facebook.com/reportanimalabuse/
BLOG: http://reportanimalabusegreece.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.