Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

"Καταγγελία", μία πολυσήμαντη λέξη


Καθημερινά, η επαφή μας και το ενδιαφέρον μας για τα ζώα μάς φέρνει αντιμέτωπους με δυσάρεστα γεγονότα, σχετικά με την καταπάτηση της ευζωίας τους και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους, οι οποίες περιγράφονται υπό τους όρους «ενεργητική & παθητική κακοποίηση», κατά την εγκύκλιο 1/13 από 08/04/2013 του αείμνηστου Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ρούσσου-Εμμανουήλ Παπαδάκη, που ερμηνεύει το Νόμο 4039/2012 (ΦΕΚ 15 , τ. Α΄) «Για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό.», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αλλά και το άρ. 1 του Ν. 1197/1981, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
Όπως ήδη έχει αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, η ενεργητική κακοποίηση των ζώων συντροφιάς μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής: πρόκληση σωματικής βλάβης, δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός, κοπή ωτός (αυτιού) και ουράς, πυροβολισμό, κατακρήμνιση, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση. H παθητική κακοποίηση πιστοποιείται, εφόσον τα ζώα παραμελούνται και είναι μόνιμα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, κλπ) σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, αγρούς, κλπ, δεν έχουν κατάλληλοστεγνό και άνετο κατάλυμα, είναι μόνιμα αλυσοδεμένα, λαμβάνουν ακατάλληλη τροφή και  ακατάλληλο ή/και καθόλου νερόδεν εμβολιάζονται τακτικά, δεν αποπαρασιτώνονται, αλλά υφίστανται και έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψηκαθημερινής άθλησης και περιπάτου. Άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές που καταπατούν την ευζωία των ζώων μπορούν να είναι η εγκατάλειψη, η παράνομη εμπορία και πώληση.
Όλες αυτές τις περιπτώσεις κακοποίησης είναι χρέος μας να τις αναφέρουμε στις αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές της χώρας. Συνήθως, αναφερόμαστε σε αυτές τις πρακτικές με τον όρο «καταγγελία», ο οποίος, ωστόσο, έχει περιβληθεί από πολλές σημασίες. Κάποιοι θεωρούν ότι με μία επώνυμη, αλλά ακόμη και με ανώνυμη τηλεφωνική επικοινωνία με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή με το «100» της Άμεσης Δράσης, έχουν κατοχυρωθεί όλες οι νομότυπες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωτηρία ενός ζώου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι με προφορικά παράπονα στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ., το ζώο θα σωθεί ή ότι οι Αρχές «θα κάνουν αυτό που πρέπει».
Δυστυχώς, πολλές φορές η ολιγωρία των αρμόδιων Αρχών δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη (2005), η λέξη καταγγελία σημαίνει 1.) την υποβολή μήνυσης εναντίον (γνωστού ή άγνωστου) προσώπου για παράνομη πράξη ή δράση του, 2.) τη γνωστοποίηση στην αρμόδια αρχή ή την κοινή γνώμη παράνομης πράξης ή απαράδεκτης κατάστασης. Οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν με τον πληρέστερο τρόπο οποιαδήποτε τηλεφωνική ή έγγραφη καταγγελία και να προβαίνουν στις δέουσες κατά το Νόμο ενέργειες με την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Για να έχουμε, όμως, τα επιθυμητά αποτελέσματα και πάντα έχοντας στο νου μας την λατινική παροιμία «verba volant, scripta manent», που στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν», οφείλουμε οποιαδήποτε καταγγελία θέλουμε να κάνουμε να την κάνουμε εγγράφως και επώνυμα, ώστε να μπορούμε να είμαστε ενήμεροι για κάθε εξέλιξη της υπόθεσης. Για κάθε γραπτή καταγγελία που υποβάλλουμε, οφείλουμε να αιτούμαστε αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου ή της δικογραφίας.
Ωστόσο, εφόσον η ζωή του ζώου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, οφείλουμε να υποβάλλουμε μήνυση για το αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα της κακοποίησης, δηλαδή να καταθέτουμε ενόρκως το περιστατικό στο Α.Τ., ώστε να σχηματιστεί δικογραφία κατά του δράστη/ιδιοκτήτη. Συχνά, ο όρος μήνυση τρομάζει, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μήνυση που αφορά προσωπική διαφορά, αλλά για ανακοίνωση αξιόποινης πράξης αυτεπάγγελτου αδικήματος, η οποία, όμως, εξακολουθεί να λέγεται μήνυση. Μην μπερδεύεστε άλλο με τις λέξεις! Μήνυση κάνουμε ΠΑΝΤΑ, είτε το αδίκημα διώκεται κατ' έγκληση, όπως εξύβριση, απειλή, αυτοδικία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κλπ, είτε διώκεται αυτεπάγγελτα, όπως η κακοποίηση ζώων. Στην 1η περίπτωση πιο σωστά θα έπρεπε να αποκαλείται "έγκληση", ενώ στη 2η "μήνυση". Πάντα συνοδεύουμε την καταγγελία μας με αποδεικτικά μέσα (φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό) και με προτεινόμενους μάρτυρες. Σε μη ακραίες περιπτώσεις, όπου η ζωή του ζώου δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο ή πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης, καλό είναι να ακολουθούμε τη διαδικασία συστάσεων.
Οπότε, όταν μιλάμε για καταγγελία, πρέπει να εννοούμε εκείνη την ενέργεια μας με την οποία θα κινηθεί η νομική διαδικασία ελέγχου των συνθηκών διαβίωσης ενός ζώου και η ανεύρεση του δράστη με την τυχόν επακόλουθη επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στο δράστη. Η καταγγελία, για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να γίνει είτε με έντυπη ή ηλεκτρονική (email) επιστολή ή με μήνυση και όχι με τηλεφωνική κλήση. 


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog «Report Αnimal Αbuse Greece»