Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

"Ενεργητική κακοποίηση ζώων"Η κακοποίηση οποιουδήποτε ζώου μπορεί να είναι ενεργητική, όπως το χτύπημα, η κλωτσιά, ο ξυλοδαρμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός, το μαχαίρωμα και η πρόκληση σωματικής βλάβης με οποιοδήποτε μέσο-αντικείμενο, η κατακρήμνιση, το κάψιμο (φωτιά, εύφλεκτα υλικά, κλπ), ο απαγχονισμός, ο πνιγμός, ο ακρωτηριασμός (αυτιού, ουράς, άκρων), ο βασανισμός, η κυνομαχίες, η εκπαίδευση ζώου προκαλούσα πόνο (ηλεκτρικά κολάρα, κλπ), η σεξουαλική συνεύρεση και η ακραία παραμέληση.
Σε περίπτωση ενεργητικής κακοποίησης ζώου, κατά την οποία είστε αυτόπτης ή και αυτήκοος μάρτυρας, θα υποβάλετε μηνυτήρια αναφορά αμέσως μετά ή ΑΜΕΣΑ (δε πρόκειται για προσωπική διαφορά) στο Α.Τ. του τόπου συμβάντος ή σε οποιοδήποτε Α.Τ. ανά την Ελλάδα (είναι απολύτως νομότυπο) όλο το 24ωρο, εξιστορώντας σε αυτή όλο το συμβάν, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία κατά του/των δράστη/δραστών για ενεργητική κακοποίηση ζώου/ων, για το αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα της κακοποίησης ζώου, για το οποίο δεν καταθέτετε παράβολο (βάσει της υπ΄αριθμόν Εγκ.:1/13, Aρ.Πρωτ.:1631 - 8/4/13 Εισ. Αρείου Πάγου, κατάργηση παραβόλων γενικά με νέο Ποινικό Κώδικα Ν. 4619/2019, ΦΕΚ95/τ.Α΄/11-06-2019). 
Θα επισυνάψετε τυχόν ληφθείσες φωτογραφίες και θα διατηρήσετε αντίγραφα των φωτογραφιών στο αρχείο σας, ώστε να αποδεικνύετε τον αριθμό των ζώων σε περίπτωση εξαφάνισης τους από τον χώρο που διατηρούνταν και ζούσαν, ενώ μπορείτε να προτείνετε και μάρτυρες, ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα και να ισχυροποιηθεί η ποινική δίωξη του δράστη. Εφίσταται η προσοχή σας στο ότι, εάν δείτε κάποιο άτομο να πράττει τα ανάλογα, θα καλείτε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας στο «100» ΠΑΝΤΑ κι όχι στο τοπικό Α.Τ., περιμένετε στο σημείο να τον υποδείξετε ως δράστη και, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», δηλαδή υποδεικνύοντας στις Αρχές και μόνο, συνεχώς το πού βρίσκεται, αλλά και στοιχεία οχήματος κυκλοφορίας (πινακίδα) εάν διαφύγει, ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου. Σημειωτέον ότι τα πληρώματα περιπολιών δεν επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα, καθώς η αρμοδιότητα τους περιορίζεται στο να προσέλθουν και να καταγράψουν όσα τους εκθέσετε, αλλά μπορούν να συλλάβουν το δράστη, αφού τους γνωστοποιήσετε ότι θέλετε να υποβάλετε μήνυση. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται από Αστυνομικούς του οικείου Α.Τ.
Η φράση «όρια του αυτοφώρου» σημαίνει ότι η πράξη, δηλαδή η κακοποίηση, κλπ, έγινε π.χ. την 00:01΄ τα ξημερώματα της 15/1/201… Άρα, εάν υποβληθεί μήνυση αμέσως μετά, ο δράστης θα αναζητείται, εάν δε συλληφθεί εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη την τρέχουσα ημέρα, έως και ολόκληρη την επόμενη, ήτοι έως 23:59΄ ώρα της επόμενης 16/1/201... Δηλαδή, από 00:01΄ της 17/1/201… κι έπειτα δε μπορεί να συλληφθεί.
Κατά το άρ. 19 του Ν. 4039/12, ως τροπ. κι ισχύει, με προφορική ή γραπτή εντολή Εισαγγελέα μπορεί να αφαιρεθεί οριστικά ή προσωρινά ένα ζώο συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του και να παραδοθεί στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική οργάνωση ή σωματείο. Έπειτα, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αιτηθεί από τον εν λόγω φορέα την υιοθέτηση του ζώου σε περίπτωση οριστικής αφαίρεσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προσωρινής αφαίρεσης το ζώο μπορεί να δοθεί και σε άλλο πρόσωπο, π.χ. στον καταγγέλλοντα, εφόσον ο Εισαγγελέας το αποφασίσει. Ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Δείτε περισσότερα στο άρθρο "Αφαίρεση ζώου σε περίπτωση κακοποίησης".
Σε περίπτωση ανεύρεσης θανατωμένου ζώου συντροφιάς με «φόλα», προβαίνετε και πάλι σε μηνυτήρια αναφορά στην οποία, συν τοις άλλοις που προαναφέρθηκαν, αναφέρετε και τους ανθρώπους που υποπτεύεστε ότι το έπραξαν ή σας απείλησαν στο «κοντινό» παρελθόν. Λαμβάνετε και πάλι φωτογραφίες από το χώρο του συμβάντος και από τα ατυχή ζώα, συλλέγετε απόλυτα προσεκτικά με γάντια τη «φόλα» και με αεροστεγή συσκευασία, την οποία θα ζητήσετε να εξεταστεί από τοξικολογική ή άλλη αρμόδια υπηρεσία ή Εργαστήριο Δημόσιου Πανεπιστημίου (Ιατρικής Σχολής), θα την προσκομίσετε στην Αστυνομία και θα το μνημονεύετε στην μηνυτήρια αναφορά σας. Επιπλέον, αιτηθείτε την αιματολογική εξέταση και νεκροψία-νεκροτομή του ζώου σε συνεργασία με κτηνίατρο ή δημόσιο κτηνίατρο της οικείας Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ώστε να προκύψει η ουσία που προκάλεσε το θάνατο. Αρμόδια Υπηρεσία ως επί το πλείστον για τέτοιες υποθέσεις είναι το Τμήμα Τοξικολογίας Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του ΥΠ.Α.Α.Τ. (Νεαπόλεως 25, Αγία Παρασκευή, 15341, ΑΤΤΙΚΗΣ, τηλ. 2106011684).
Έχει εκδοθεί η υπ΄αριθμόν 71377/13/989391 από 02/07/2013 διαταγή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία "...οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι,..., μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια".
ΜΗΝ αρκείστε σε απλές αναφορές ("καταγγελίες") τέτοιων συμβάντων, είτε τηλεφωνικά είτε χωρίς υποβολή μήνυσης ή άλλης έγγραφης διαδικασίας, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της Εισαγγελίας του τόπου συμβάντος. Αν τυχόν με κάποιο νεώτερο στοιχείο προκύψει ότι ο τάδε το έπραξε, δε θα υφίσταται δικογραφία να τον συσχετίσει με την αναφερόμενη πράξη. Η περισυλλογή των πτωμάτων αδέσποτων ζώων διενεργείται από τον οικείο Δήμο τον οποίο οφείλει η Αστυνομία να ενημερώσει, προς αποφυγή εστίας μόλυνσης και σύμφωνα με το άρ. 11 §2 του Ν. 4039/12.
Κατά το άρθρο 20 και 21 του Ν. 4039/12, ως τροπ. κι ισχύει, οι δράστες τιμωρούνται ως εξής:
α)για κακοποίηση και κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, με ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) ευρώ, δηλαδή από τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ έως και δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ
β)για φόνο και βασανισμό των ζώων, με εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό, με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ, δηλαδή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και 
γ)με διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000€ για κάθε ζώο. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. ανεξάρτητα από την Ποινική Δίκη.
Επίσης, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε αντίγραφο από το Β.Α.Σ., του ότι υποβάλατε μήνυση, στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο παραλαμβάνετε συνήθως εντός δέκα -10- ημερών από την υποβολή της αίτησης καθημερινές ημέρες και πρωινές ώρες 07:30-15:00΄. Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, από το οποίο, επίσης, μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία της Υπηρεσίας.
        Επιπλέον, επειδή η υποβολή μήνυσης δε σημαίνει απαραίτητα και την ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της Αστυνομίας, υπάρχει και η δυνατότητα να απευθυνθείτε απευθείας στην Εισαγγελέα Ζώων (για την Αθήνα) και να εκθέσετε με σοβαρότητα και σαφήνεια το ζήτημα με φωτογραφικό υλικό, από όπου θα δοθεί εντολή προς το οικείο Α.Τ. να ενεργήσει νομότυπα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε σε κάθε περίπτωση το στάδιο κάθε διαδικασίας και να μην επαναπαυόμαστε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γεώργιος Νούλης δέχεται κοινό για τυχόν σημαντικά ζητήματα που άπτονται της φύσεως της ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης ζώων ή και για οποιοδήποτε άλλο σχετικό ζήτημα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 10:00΄ έως και 13:00΄ στα δικαστήρια της Π.Σ.Σ. Ευελπίδων.
Παρακάτω παρατίθενται τα ισχύοντα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. πέραν των ποινικών κυρώσεων:Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.