Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

"Αφαίρεση ζώου σε περίπτωση κακοποίησης"


            Στις περιπτώσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώου ή μη τήρησης των όρων ευζωίας του οφείλουμε να ενεργούμε άμεσα, αρχικά, καλώντας στο «100» (Κέντρο Άμεσης Δράσης) και κατόπιν, υποβάλλουμε έγγραφη καταγγελία ή μήνυση, σύμφωνα με τα άρθρα Ενεργητική κακοποίηση ζώων, Παθητική κακοποίηση ζώων (Με διαδικασία ΜΗΝΥΣΗΣ),  Διαδικασία καταγγελίας για μη τήρηση όρων ευζωίας ζώου μέσω email και Διαδικασία συστάσεων-παραπόνων ή/και αναφοράς συμβάντων που δεν προβλέπεται μήνυση.
       Αρχικά, υποβάλλοντας μήνυση, δε σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε ότι όλα θα κυλήσουν σωστά για την τύχη του ζώου και θα πάνε όπως τα σκεπτόμαστε. Πολλές φορές η δικογραφία που θα σχηματιστεί μετά την κατάθεσή μας, αφού ολοκληρωθούν οι αστυνομικές ενέργειες και τα σχετικά έγγραφα, πολύ σύντομα υποβάλλεται στον Εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ θα έπρεπε να γίνει παράλληλα έλεγχος για τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου στην περίπτωση της παθητικής κακοποίησης, αυτό επαφίεται στη διάταξη του Εισαγγελέα, με τη δικογραφία να επιστρέφει μετά από αρκετό καιρό στο Α.Τ. όπου υποβλήθηκε η μήνυση, ώστε να ληφθούν περισσότερα στοιχεία και συμπληρωματικές μαρτυρίες. Έτσι, θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα με το ζώο να παραμένει στις ίδιες συνθήκες και τη δικογραφία να πηγαινοέρχεται μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις λοιπές διαδικασίες καταγγελίας, είτε υποβάλλοντας έγγραφη επιστολή είτε αποστέλλοντας email. Ελέγχουμε εάν υπάρχει καθυστέρηση από την Αστυνομία για τον επικείμενο έλεγχο, καθώς κι εάν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο μετά την αυτοψία.
            Όποια διαδικασία κι αν επιλέξουμε, έχουμε στο νου μας την τύχη του ζώου. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης, όπου δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του ζώου ή/και πιστεύουμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο βελτίωσης, η διαδικασία μέσω email ή έγγραφης επιστολής να έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε άλλες, η υποβολή μήνυσης μπορεί να είναι η μοναδική λύση. Εάν, όμως, δεν αιτηθούμε κατά την υποβολή μήνυσης την άμεση απομάκρυνση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 4039/2012 περί οριστικής ή προσωρινής αφαίρεσης ζώου, θα παραμείνει εκεί έως τη δικάσιμο.
            Επομένως, σε συντρέχουσα περίπτωση, αιτούμαστε κατά την μήνυσή μας την αφαίρεση του ζώου, εφόσον υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος και πόνος, με άμεση ενημέρωση του Εισαγγελέα από Αξιωματικό του Α.Τ. κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στις άλλες διαδικασίες το θέτουμε ως ενδεχόμενο και εάν μας ζητηθεί, μεταβαίνουμε και για κατάθεση. Καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, εάν υπάρχει τοπικό δημοτικό καταφύγιο, άλλος χώρος φύλαξης με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος ή σωματείο στο οικείο ή όμορο Δήμο. Συνήθως με προφορική εντολή ακολουθείται η προσωρινή αφαίρεση, ενώ η οριστική επέρχεται με τη δικάσιμο. Πέραν των διαδικασιών που εμπλέκεται εν πρώτοις η ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου για θέματα ζώων Εισαγγελέα για την Αθήνα κ. Νούλη Γεώργιου. 


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"