Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

"Η ανοχή της κακοποίησης και της βίας"

   

    Όταν δεν καταγγέλλεις, δεν αντιδράς, δε μιλάς για τη βία που βλέπεις, να ανησυχείς. Εδώ και πολλά χρόνια ένα μότο που έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστό ενάντια στην βιαιότητα προς τα ζώα είναι ότι «η σιωπή είναι συνενοχή». Ίσως, μία τόσο απλή φράση να έχει ένα βαθύ νόημα για εμάς που διατεινόμαστε κατά της βίας εν γένει.
    Όμως, κρύβει μέσα σε αυτές τις απλές λέξεις τις βαθιές ρίζες της ανοχής της βίας, κάνοντας συνάμα δύσκολη την κατανόηση των επεκτάσεών της, που ακόμα και για όσους είμαστε φιλικά προσκείμενοι προς τα ζώα είναι αδύνατον να κατανοηθούν.
    Η σιωπή απέναντι στη βία δεν είναι μόνο συνενοχή· είναι κοινωνικά στερεότυπα που διαιωνίζονται, πυρηνικές πεποιθήσεις στο νου μας που πηγάζουν από τραυματικά βιώματα της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας, έλλειψη επιστημονικής ενημέρωσης, αγκυλώσεις σε έμφυλες διακρίσεις, ωχαδερφισμός, ελλιπής συναισθηματική ωρίμανση και διαχείριση που έρχεται μέσα από την έλλειψη δουλειάς με τον εαυτό, την ψυχοθεραπεία...όλα βαθιά ριζωμένα στις βάσεις διαμόρφωσης της κοινωνίας μας και των σχέσεών μας. Έτσι, κατανοούμε τι σημαίνει για τη δική μας ζωή το να σιωπούμε, να αποφεύγουμε να δούμε τις συνέπειες της βίας.
 
    Όταν ο ίδιος δεν καταγγέλλεις, δεν αντιδράς, δε μιλάς για τη βία που βλέπεις, να ανησυχείς...
    
    Όταν ο διπλανός σου δεν καταγγέλλει, δεν αντιδρά, δε μιλά για τη βία που βλέπει, να ανησυχείς...


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Αστυνομικός

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Animal Abuse Greece