Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

"Στατιστικά κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα"


Απόσπασμα από το Γ΄ Μέρος της «Μελέτη για την Κακοποίηση/Βιαιότητα Ζώων & την Διαπροσωπική Βία: διερεύνηση της συσχέτισης | Το προφίλ του δράστη» 

        

        Στον ακόλουθο Πίνακα 1, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που αφορούν το ποσοστό των σχηματισθεισών δικογραφιών από τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας για την μη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ζώων ανά Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση. Τα στατιστικά στοιχεία παρασχέθηκαν, κατόπιν αιτήματός μου μέσω της σελίδας Report Animal Abuse Greece, από την Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, στον Πίνακα 2 παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις υποβληθείσες καταγγελίες, τις σχηματισθείσες δικογραφίες, τα επιβληθέντα πρόστιμα και το χρηματικό ποσό που αναλογεί σε αυτά γενικά στην Ελλάδα από το 2017 έως και το 2020. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο τον αριθμό των υποθέσεων που καταγγέλλονται στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας και ότι ο «σκοτεινός αριθμός» των μην αναφερθεισών περιπτώσεων υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Για αυτόν τον λόγο, επιλέγεται η στατιστική ανάδειξη των δικογραφιών, οι οποίες αποτελούν πραγματικά κι έγκυρα στοιχεία σε σχέση με τις καταγγελίες, που μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Δηλαδή, η υποβολή μήνυσης από φιλοζωική οργάνωση και η μήνυση από ιδιώτη να φορούν την ίδια υπόθεση.     

Πίνακας 1


Σύμφωνα με τον Πίνακα 1, η πληθώρα των περιπτώσεων σχηματισμού δικογραφίας για τη μη τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία ζώων, εντοπίζεται τα τελευταία τέσσερα (4) σχεδόν χρόνια κατά μέσο όρο, στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Αττικής με ποσοστό 29%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 11%, η Κρήτη με 9%, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρ. Μακεδονία με 8% αντίστοιχα, η Πελοπόννησος με 7%, το Νότιο Αιγαίο με 6%, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 5%, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία με 4% αντίστοιχα, το Βόρειο Αιγαίο με 3% και τέλος η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά με 2% αντίστοιχα.

            Όσον αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό δικογραφιών που εντοπίζεται στην Αττική (29%), δε σημαίνει ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν λιγότερα περιστατικά κακοποίησης, αλλά ότι το ποσοστό είναι ανάλογο του πληθυσμού, καθώς εντός Αττικής βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν κι αρκετοί ζωοφιλικοί σύλλογοι, σωματεία, κ.ά., που συμβάλλουν στην καταγγελία ανάλογων περιπτώσεων και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι προβαίνουν κατ’ επέκταση σε καταγγελίες.

            Στον Πίνακα 2, απεικονίζεται αθροιστικά ο αριθμός των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στις αστυνομικές αρχές από φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, από ιδιώτες και από άλλους φορείς-πρωτοβουλίες, από το 2017 έως το 2020 (2017:2971, 2018:3734, 2019:3929, 2020:4303). Βλέπουμε ότι σχηματίσθηκαν δικογραφίες μόνο για τις μισές από αυτές τις καταγγελίες (2017:1531, 2018:1690, 2019:1668, 2020:1501), ενώ οι συλληφθέντες αποτελούν το 1/6 περίπου των σχηματισθεισών δικογραφιών (2017:257, 2018:270, 2019:255, 2020:408). Επισημαίνεται ότι αυτό πρακτικά δε σημαίνει κάτι σημαντικό, καθώς οι δράστες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εφόσον η κακοποίηση ζώων ως αδίκημα διωκόταν σε βαθμό πλημμελήματος έως και τον Οκτώβριο 2020, αφήνονται ελεύθεροι αν συλληφθούν επ΄αυτοφώρω έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Αλλά και τότε, η φυλάκιση είναι σπάνια έως ανύπαρκτη, καθώς οι δράστες δε στερούνται την ελευθερία τους, αφού αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή και με επιβολή χρηματικής ποινής και διοικητικών κυρώσεων. Επίσης, από τα στοιχεία μπορούμε να συνάγουμε πόσο σημαντικό είναι η υποβολή μίας καταγγελίας να πληροί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να στοιχειοθετείται η οποιαδήποτε κατηγορία για τον δράστη και να σχηματίζεται η δικογραφία με ορθό τρόπο. Ειδάλλως, μία υπόθεση που δεν έχει στοιχειοθετηθεί ορθά, με επαρκείς αποδείξεις και μαρτυρίες, τίθεται στο αρχείο. Επιπλέον, στον Πίνακα 2 αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οποίες επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και το χρηματικό ύψος αυτών. Τέλος, αν και από το 2014 έως και το 2016 (2014:1, 2015:11, 2016:9), υπήρχαν υποθέσεις κακοποίησης ζώων που συσχετίστηκαν με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης παιδιών, από το 2017 δεν αναφέρεται καμία τέτοια συσχέτιση.

            Κατόπιν αποστολής ηλεκτρονικής επιστολής της σελίδας Report Animal Abuse Greece στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., σχετικά με στατιστικά στοιχεία, όπου δράστες κακοποίησης ζώων έχουν διαπράξει αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης παιδιών ή άλλα αδικήματα βίας, το Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ότι δεν τηρούνται πλέον ανάλογα στοιχεία και ότι «...ουδέν περαιτέρω έχει να συνεισφέρει αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος.». Έτσι, δυστυχώς, καθίσταται αδύνατο να ελεγχθεί στην Ελλάδα η συσχέτιση μεταξύ κακοποίησης ζώων κι ενδοοικογενειακής ή άλλης διαπροσωπικής βίας, κάτι που η βιβλιογραφία διεθνώς υποστηρίζει.

Πίνακας 2




Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"
PAGE: https://www.facebook.com/reportanimalabusegreece/
BLOG: http://reportanimalabusegreece.blogspot.gr/