Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

"Παράνομες γέννες & ζευγαρώματα ζώων συντροφιάς"



Σύμφωνα με το άρ. 5 «Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς» του Ν. 4039/2012 «1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται: ζ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες».
            Στο ίδιο άρθρο … «ε) να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής».     
             Λίγο πιο πριν στο ίδιο άρθρο «α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του».
            Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένα φυσικό πρόσωπο, ένας πολίτης δηλαδή, σε περίπτωση που δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τυχόν νεογεννηθέντες σκύλους ή γάτες, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ και ΟΧΙ δύναται να στειρώσει το ζώο συντροφιάς του:

  • Εφόσον δε μπορεί να τα διατηρήσει ή να τα διαθέσει σε άλλους ιδιοκτήτες, οφείλει να ενημερώσει τον οικείο Δήμο, αφού πιο πριν έχει φροντίσει για την σήμανση τους, τον εμβολιασμό τους και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας. Σε περίπτωση που δεν το έχει κάνει του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300€.

  • Εάν τα εγκαταλείψει (ΔΕΙΤΕ για «Εγκατάλειψη»), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και με επιβολή διοικητικού προστίμου 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγκαταλείπεται.
  • Εάν προβεί σε παράνομη πώληση τους (ΔΕΙΤΕγια «Εκτροφή, αναπαραγωγή & εµπορία ζώων συντροφιάς»), τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηµατική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και διοικητικό πρόστιμο από 1.000€ έως και 3.000€ για κάθε ζώο που πωλείται παράνομα. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ΄αριθμόν 107/2016 από 06/04/2016 γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέχρι την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει η άρ. 6 παρ. 4 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 παρ. 3 περ. β΄του Ν. 4235/2014, όλοι οι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες εκτροφείς ζώων συντροφιάς δεν μπορούν να ασκούν τα εν λόγω επαγγέλματα, που σημαίνει ότι ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ.
        Για οποιαδήποτε σχετική δημοσίευση στο διαδίκτυο ενημερώνετε άμεσα τη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ccu@cybercrimeunit.gov.gr και τη Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης genast@astynomia.gr (ΔΕΙΤΕ) με το ακριβές link  και screenshot της δημοσίευσης. Σε περιπτώσεις που διαπιστώσετε κάτι δια ζώσης και είστε αυτόπτες μάρτυρες, καλείτε περιπολικό και υποβάλετε μήνυση στο τοπικό Α.Τ. από κοινού με μάρτυρες, ώστε να συλληφθεί ο δράστης. Οπότε ποιον συμφέρει να μη στειρώσει το ζώο του; Ποιον συμφέρει να θέτει το σκύλο του σε άσκοπες γέννες λόγω της αντίληψης του ότι πρέπει να τεκνοποιήσει έστω μία φορά προτού στειρωθεί; Ποιον συμφέρει να βγάζει χρήματα βασανίζοντας τα ζώα με αλλεπάλληλες γέννες για δικά του κίνητρα;

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"
PAGE: https://www.facebook.com/reportanimalabusegreece/
BLOG: http://reportanimalabusegreece.blogspot.gr/