Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

"Επιτρεπτή νομοθετικά η παροχή τροφής & νερού σε αδέσποτα ζώα"


Αρκετά συχνά τίθεται το ζήτημα, αν το να παρέχεις τροφή και νερό σε αδέσποτα ζώα είναι επιτρεπτό, καθώς οι προστριβές με διάφορους ενοίκους κοντινών οικιών είναι αναπόφευκτες στην καθημερινότητα των ζωόφιλων. Ο Ν. 4039/12 στο άρ. 9 παρ. 10 δίνει τη λύση και απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι νομότυπο. Αυτό επιβεβαιώνει και η υπ΄ αριθμόν 1/13-1631 από 8/4/2013 εγκύκλιος Εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση επαπειλούμενου κινδύνου, θα ήταν βέλτιστο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα σε χώρο, όπου δεν υπάρχει ανάλογο «πρόβλημα», ώστε να τα προστατέψουμε από πιθανή δηλητηρίαση. Σημειωτέον ότι δε μπορούμε να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών χωρίς την σύμφωνη γνώμη των λοιπών ενοίκων, αλλά σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δείτε:

Άρθρο 9 παρ. 10 Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 παρ. 6 περ. ε) Ν. 4235/14
“Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
  
Υπ΄ αριθμόν 1/13-1631 από 8/4/2013 Εγκύκλιος Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
…”Εν κατακλείδι η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του ν. 4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας, η έλλειψη της οποίας ασφαλώς δημιουργεί ευθύνη.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece-Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας"