Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Απάντηση Περιφέρειας Αττικής για την τοποθέτηση πινακίδων των Δήμων



  Την 06/02/2017 ελήφθη σχετική απάντηση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το ερώτημα της σελίδας Report Animal Abuse-Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων για την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης εισόδου κατοικίδιων ζώων σε δημόσιους, κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες κλπ.: «…η Κτηνιατρική Νομοθεσία και συγκεκριμένα ο Ν.4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (1 σχετικό), δεν αναφέρει, δεν απαγορεύει και συνεπώς δεν ρυθμίζει, την δυνατότητα ή μη των Δήμων, να τοποθετούν απαγορευτικές, προειδοποιητικές ή άλλου είδους πινακίδες, σχετικά με την είσοδο ή παραμονή κατοικίδιου ζώου σε πάρκα, πλατείες, ή άλλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, που οι Δήμοι αυτοί διαχειρίζονται…».
Ωστόσο, από την γραμματική διατύπωση των ανωτέρω προκύπτει ότι ο Δήμος, αφού ο Νόμος δεν του απαγορεύει την (παράνομη ???) τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης εισόδου κατοικίδιων ζώων σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, μπορεί να τις τοποθετεί.
Όμως, ο Ν. 4039/2012 ως τροπ. με άρ. 46 του Ν. 4235/2014 δεν αναφέρει πουθενά στο σύνολό του ότι απαγορεύεται η είσοδος ή παραμονή κατοικίδιων ζώων σε ανάλογους χώρους και έτσι καμία αρχή, Αστυνομία, Δήμος, κ.ά., δεν μπορεί να επιβάλλει κάποια ποινή, ποινική ή διοικητική, εφόσον ο κάτοχος του ζώου περισυλλέγει τις ακαθαρσίες του σκύλου του, τον έχει δεμένο και κοντά του. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το άρ. 1 του Ποινικού Κώδικα και το άρ. 7 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν υπάρχει έγκλημα, ούτε επιβάλλεται ποινή, χωρίς υφιστάμενο νόμο. Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν δεν είναι παράνομη η τοποθέτηση πινακίδων από τους Δήμους, είναι βέβαια παράνομο το περιεχόμενο και οι δηλώσεις των πινακίδων.
Αναμένεται σχετική διευκρίνιση από το Νομικό Τμήμα της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν υποβολής νεώτερου ερωτήματος.
Δείτε το έγγραφο:


Δείτε επίσης:

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα, σελίδα & blog Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων