Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Διέγερση/πρόκληση σε διάπραξη πλημμελήματος εις βάρος των ζώων


Tο φαινόμενο της προτροπής ή διέγερσης σε πρόκληση βλάβης σε ζώα μέσω διαδικτύου, όπως η δηλητηρίαση και η τοποθέτηση «φόλας» συναντάται συχνά κι για αυτό επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρ. 184 του Ποινικού Κώδικα «Διέγερση σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος»:
«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή  διεγείρει σε διάπραξη  κακουργήματος  ή  πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.»
Τα αδικήματα που στοχεύουν στην κακοποίηση/ θανάτωση/ δηλητηρίαση/ εκούσια πρόκληση βλάβης σε ζώα είναι πλημμελήματα, διώκονται αυτεπαγγέλτως κατά το άρ. 16 του Ν. 4039/2012 και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρ. 20 και 21 του Ν. 4039/2012 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο.
            Για να ξεκαθαρίσουμε τις διατάξεις του άρθρου 184 Π.Κ.:
  • Δράστης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, άντρας, γυναίκα, ιδιώτης, δημόσιος υπάλληλος, κλπ.
  • Αντικείμενο του εγκλήματος είναι η ασφάλεια των πολιτών.
  • Ο δράστης προκαλεί, δηλαδή αποβλέπει ευθέως και όχι συγκαλυμμένα στην πρόκληση βλάβης σε ζώα και διεγείρει, δηλαδή κινείται ύπουλα, δεν αποκαλύπτει άμεσα το σκοπό του, αλλά έμμεσα, ερεθίζοντας το πρόσωπο/πρόσωπα στα οποία απευθύνεται, ώστε να αποφασίσει εκείνο μόνο του και να φαίνεται να ενεργεί με δική του πρωτοβουλία. Και η πρόκληση και η διέγερση απευθύνεται σε αόριστο αριθμό ή ορισμένο ευρύ κύκλο προσώπων.
  • Και η πρόκληση και η διέγερση γίνονται δημόσια, παρουσία πολλών, περισσοτέρων του ενός.
  • Γίνονται με οποιονδήποτε τρόπο, δηλαδή προφορικά, γραπτά, μέσω διαδικτύου, με έργα, κλπ.
  • Απαιτείται δόλος (άμεσος & ενδεχόμενος), δηλαδή πρόθεση και αποδοχή του αποτελέσματος της πράξης, που είναι η διατάραξη της ειρήνης και αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
  • Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε με screenshot (κουμπί «PRTSC» στο πληκτρολόγιο--> επικόλληση στη Zωγραφική--> Αποθήκευση ως εικόνα) τα links (υπερσυνδέσμους) της σχετικής δημοσίευσης και του προφίλ του χρήστη και είτε προβαίνουμε σε μήνυση στο τοπικό Α.Τ. ή αποστέλλουμε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ccu@cybercrimeunit.gov.gr με όλα αυτά συνημμένα σε όλες τις περιπτώσεις.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece-Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.