Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

"Διέγερση/πρόκληση σε διάπραξη αδικήματος εις βάρος των ζώων"


Tο φαινόμενο της προτροπής ή διέγερσης σε πρόκληση βλάβης σε ζώα μέσω διαδικτύου, όπως η δηλητηρίαση και η τοποθέτηση «φόλας» συναντάται συχνά κι για αυτό επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρ. 184 του Ποινικού Κώδικα «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια»:
«1.Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή  διεγείρει σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή.»
Τα αδικήματα που στοχεύουν στην κακοποίηση/ θανάτωση/ δηλητηρίαση/ εκούσια πρόκληση βλάβης σε ζώα είναι κακουργήματα, διώκονται αυτεπαγγέλτως κατά το άρ. 16 του Ν. 4039/2012 και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρ. 20 και 21 του ιδίου Νόμου με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ, δηλαδή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο.
            Για να ξεκαθαρίσουμε τις διατάξεις του άρθρου 184 Π.Κ.:
  • Δράστης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, άντρας, γυναίκα, ιδιώτης, δημόσιος υπάλληλος, κλπ.
  • Αντικείμενο του εγκλήματος είναι η ασφάλεια των πολιτών.
  • Ο δράστης προκαλεί, δηλαδή αποβλέπει ευθέως και όχι συγκαλυμμένα στην πρόκληση βλάβης σε ζώα και διεγείρει, δηλαδή κινείται ύπουλα, δεν αποκαλύπτει άμεσα το σκοπό του, αλλά έμμεσα, ερεθίζοντας το πρόσωπο/πρόσωπα στα οποία απευθύνεται, ώστε να αποφασίσει εκείνο μόνο του και να φαίνεται να ενεργεί με δική του πρωτοβουλία. Και η πρόκληση και η διέγερση απευθύνεται σε αόριστο αριθμό ή ορισμένο ευρύ κύκλο προσώπων.
  • Και η πρόκληση και η διέγερση γίνονται δημόσια, παρουσία πολλών, περισσοτέρων του ενός.
  • Γίνονται με οποιονδήποτε τρόπο, δηλαδή προφορικά, γραπτά, μέσω διαδικτύου, με έργα, κλπ.
  • Απαιτείται δόλος (άμεσος & ενδεχόμενος), δηλαδή πρόθεση και αποδοχή του αποτελέσματος της πράξης, που είναι η διατάραξη της ειρήνης και αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
  • Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
  • Εννοείται ότι η ποινή αυτή ενσωματώνεται σε εκείνη του κακουργήματος που τιμωρείται βαρύτερα.
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε με screenshot από κινητό (για υπολογιστή: κουμπί «PRTSC» στο πληκτρολόγιο --> επικόλληση στη Zωγραφική --> Αποθήκευση ως εικόνα) τα links (υπερσυνδέσμους) της σχετικής δημοσίευσης και του προφίλ του χρήστη και είτε προβαίνουμε σε μήνυση στο τοπικό Α.Τ. ή αποστέλλουμε καταγγελία στη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ccu@cybercrimeunit.gov.gr με όλα αυτά συνημμένα σε όλες τις περιπτώσεις.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Αστυνομικός

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Animal Abuse Greece