Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

"Πνίχτες, κολάρα και εκγύμναση/εκπαίδευση ζώων που προκαλούν πόνο"


  

            
          Σύμφωνα με το άρθρο 7 «Εκγύμναση» του Ν. 2017/1992 (ΦΕΚ 31/τ. Α΄/27-2-1992), «Κανένα ζώο δεν πρέπει να γυμνάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θίγεται η υγεία και η ευεξία του, κυρίως, πιέζοντάς το να ξεπεράσει τις ικανότητές του ή τη φυσική του δύναμη ή χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα που το πληγώνουν ή το κάνουν άσκοπα να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά.». Ανάλογα τεχνητά μέσα είναι όλα τα σφιχτά κολάρα-οδηγοί περίσφιξης λαιμού, με καρφιά ή μη, τα κολάρα ψεκάσματος και τα ηλεκτρικά κολάρα για την αποφυγή γαυγίσματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξουθένωσης σκύλου-διασώστη, που υπερέβη τις φυσικές του δυνατότητες, είναι ένα λαμπραντόρ που έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, αναζητώντας επί ώρες για επιζώντες και αγνοούμενους στα συντρίμμια του σεισμού 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Εκουαδόρ τον Απρίλιο του 2016 (ΔΕΙΤΕ).
        Αν και δεν υπάρχει ρητή διάταξη που να αναφέρει ότι η χρήση των ανωτέρω κολάρων είναι απαγορευτική, τα αποτελέσματα, όμως, της χρήσης τους, επειδή επιφέρουν αδικαιολόγητο πόνο,  τραυματισμό ή αγωνία στα ζώα, μπορούν να προβλεφθούν από τις διατάξεις του άρ. 7 του Ν. 2071/1992. Επιπλέον, στο άρ. 24 παρ. 1 περ. α) του Ν. 4830/2021 αναφέρεται ότι απαγορεύονται οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης. 
       Οι πράξεις των άρθρων αυτών τιμωρούνται σύμφωνα με το άρ. 34 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) ευρώ. Δηλαδή, το αδίκημα είναι πλημμέλημα. Σημειωτέον ότι ο Ν. 2017/1992 δε μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό Νόμο καθώς έχει υπερνομοθετική ισχύ, σύμφωνα με το άρ. 28 παρ. 1 του Συντάγματος (ΝΣΚ 326/2013). Επίσης, προβλέπεται και η διοικητική κύρωση από πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000€) για κάθε ζώο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος. Επιπλέον, μπορούν να επιβληθούν και κυρώσεις, διοικητικές ή/και ποινικές, που αφορούν την κακοποίηση ή τη μη τήρηση όρων ευζωίας του.
    Θεωρώ ότι κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ενώ με ανάλογες μαρτυρικές καταθέσεις για την κατάσταση της υγείας του ζώου και με ιατρικές γνωματεύσεις για τις τυχόν βλάβες του, οι διατάξεις μπορούν να έχουν εφαρμογή. Δείτε το σχετικό, αναλυτικό και χρήσιμο άρθρο του zoosos.gr από το 2012 ΕΔΩ και μία περίπτωση δεδικασμένου ΕΔΩ.
          Σε κάθε περίπτωση υποβάλλεται μήνυση στο τοπικό Α.Τ. ή αν η πράξη τελείται μέσω διαδικτύου, υποβάλλεται έγγραφη καταγγελία στη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr με το screenshot και το link της ανάλογης δημοσίευσης, αλλά και το link του προφίλ του δράστη. 
        Ας μη ξεχνάμε ότι αυτή η μορφή εκπαίδευσης ζώων συγκαταλέγεται στις βίαιες μορφές κακοποίησης ζώων.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"