Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Πνίχτες, κολάρα και εκγύμναση ζώων που προκαλούν πόνο


  
            
            Σύμφωνα με το άρθρο 7 «Εκγύμναση» του Ν. 2017/1992 (ΦΕΚ 31/τ. Α΄/27-2-1992), «Κανένα ζώο δεν πρέπει να γυμνάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θίγεται η υγεία και η ευεξία του, κυρίως, πιέζοντάς το να ξεπεράσει τις ικανότητές του ή τη φυσική του δύναμη ή χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα που το πληγώνουν ή το κάνουν άσκοπα να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά.». Ανάλογα τεχνητά μέσα είναι όλα τα σφιχτά κολάρα-οδηγοί περίσφιξης λαιμού, με καρφιά ή μη, τα κολάρα ψεκάσματος και τα ηλεκτρικά κολάρα για την αποφυγή γαυγίσματος. Επίσης, χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα εξουθένωσης σκύλου-διασώστη, που υπερέβη τις φυσικές του δυνατότητες, είναι ένα λαμπραντόρ που έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, αναζητώντας επί ώρες για επιζώντες και αγνοούμενους στα συντρίμμια του σεισμού 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Εκουαδόρ τον Απρίλιο του 2016 (ΔΕΙΤΕ).
Αν και δεν υπάρχει ρητή διάταξη που να αναφέρει ότι η χρήση των ανωτέρω κολάρων είναι απαγορευτική, τα αποτελέσματα, όμως, της χρήσης τους, επειδή επιφέρουν αδικαιολόγητο πόνο,  τραυματισμό ή αγωνία στα ζώα, μπορούν να προβλεφθούν από τις διατάξεις του άρ. 7 του Ν. 2071/1992. Η παράβαση του άρθρου διώκεται, σύμφωνα με το άρ. 20 του Ν. 4039/2012 ως τροπ. με. άρ. 46 του Ν. 4235/2014, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, δηλαδή είναι πλημμέλημα και διώκεται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ, που σημαίνει ότι δεν κατατίθεται παράβολο των 50 ευρώ για τη μήνυση κατά των υπαιτίων. Σημειωτέον ότι ο Ν. 2017/1992 δε μπορεί να τροποιηθεί με κοινό Νόμο καθώς έχει υπερνομοθετική ισχύ, σύμφωνα με το άρ. 28 παρ. 1 του Συντάγματος (ΝΣΚ 326/2013). Θεωρώ ότι κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ενώ με ανάλογες μαρτυρικές καταθέσεις για την κατάσταση της υγείας του ζώου και με ιατρικές γνωματεύσεις για τις τυχόν βλάβες του, οι διατάξεις μπορούν να έχουν εφαρμογή. Από την ανασκόπηση του θεσμικού πλαισίου δε προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο. Δείτε το σχετικό, αναλυτικό και χρήσιμο άρθρο του zoosos.gr από το 2012 ΕΔΩ και μία περίπτωση δεδικασμένου ΕΔΩ.

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Αστυνομικός
Ψυχολόγος (BSc in Psychology,
MSc in Clinical & Community Psychology,
C.A. in Origins of Crime, in Animal Behaviour & Welfare and in Veterinary)

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα, σελίδα & blog Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.