Την 27/09/2022 μέσω ηλεκτρονικής επιστολής μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. εξέθεσα τους επιστημονικούς λόγους που κρίνονται απαραίτητοι, ώστε να καταγράφονται περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση ζώων. Όμοια επιστολή είχε αποσταλεί το 2019 στην Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. χωρίς κάποια απάντηση. Έως και το 2022 στα στατιστικά που η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραφε και παρείχε, δεν υπήρχε ούτε διαχωρισμός στο βιολογικό φύλο των δραστών αυτών, ούτε στον τρόπο τέλεσης, αλλά ούτε και στην ηλικία, καθιστώντας αδύνατο να διαπιστώσουμε στην Ελλάδα τι συμβαίνει με αυτό το φαινόμενο και να ερευνήσουμε ποιες προληπτικές ενέργειες είναι αναγκαίο να γίνουν. Επίσης, μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν καθόλου στατιστικά στοιχεία που διαβεβαίωναν τη συσχέτιση που παρατηρείται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες στον κόσμο, όπως η συσχέτιση της διαπροσωπικής βίας και της κακοποίησης ζώων, με τον έλεγχο του βίαιου εγκληματικού ιστορικού των δραστών κακοποίησης ζώων.
Έτσι, την 15 Οκτωβρίου 2022 με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών έγινε συνάντησή μου με τον Δ/ντή του Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μαυρόπουλο Λάζαρο, τον Βοηθό και Γραμματέα του, τον Διευθυντή της Δ/νσης Γενικής Αστυνόμευσης Ταξίαρχο κ. Μανούρα Χρήστο και τον προϊστάμενο του Γραφείου Προστασίας Ζώων. Παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της μελέτης ("Η διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στην κακοποίηση/βιαιότητα ζώων και τη διαπροσωπική βία | Προσέγγιση σκιαγράφησης του εγκληματικού-ψυχολογικού προφίλ του δράστη") κι εξηγήθηκε η σημασία αλλαγής της καταγραφής των στατιστικών κακοποίησης, καθώς πλέον μιλάμε για ένα κακούργημα και δε νοείται να μη ξέρουμε σημαντικά στοιχεία για αυτό, παρά μόνο το πλήθος των καταγγελιών, τον αριθμό συλλήψεων, των δικογραφιών, των προστίμων και τίποτα άλλο… τίποτα άλλο, ούτε το φύλο του δράστη, ούτε το μέσο τέλεσης της πράξης του, ούτε αν είναι η πράξη του αποτελεί ενεργητική ή παθητική κακοποίηση, ούτε σε ποιο εύρος ηλικιών ανήκει. Μέχρι το 2022 δεν γνωρίζαμε από τις 4.000 περίπου καταγγελίες ετησίως, πόσες αντιστοιχούν στην ενεργητική και πόσες στην παθητική. Όσα εκτέθηκαν αντιμετωπίστηκαν με σοβαρότητα και ενθουσιασμό από τους Αξιωματικούς, οι οποίοι έκαναν δεκτά τα περισσότερα από αυτά.
Έτσι, από το 2023 θα γνωρίζουμε πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες ήταν δράστες κακοποίησης ζώων, σε ποιο ηλικιακό εύρος ανήκαν, με ποιο μέσο τέλεσαν την πράξη τους, αν οι περιπτώσεις αφορούν ενεργητική ή παθητική κακοποίηση και πόσοι από αυτούς τους δράστες έχουν εγκληματικό ιστορικό με ίδια ή άλλα βίαια αδικήματα, κάτι που αποκαλύπτει τα στοιχεία του βίαιου χαρακτήρα τους. Μετά το πέρας του παρόντος έτους θα ληφθούν ξανά τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία, θα αξιολογηθούν με βάση την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία και αναλόγως θα προταθούν προληπτικές λύσεις.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το Α΄ τρίμηνο του 2023 συνελήφθησαν 92 άνδρες και 13 γυναίκες, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ότι οι άνδρες έχουν μία υπεροχή στη βιαιότητα ζώων. Υπήρξαν 34 περιπτώσεις ενεργητικής και 71 περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης, μαρτυρώντας πως τα ποσοστά παραμέλησης ζώων στην Ελλάδα είναι τεράστια, κάτι που επίσης υποδηλώνει την παιδεία μας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι περισσότεροι δράστες ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία 18 με 45 ετών. Επιπλέον, όσον αφορά τον τρόπο τέλεσης έχουμε πλέον στοιχεία για χρήση όπλων και δηλητηριάσεων. Βέβαια, το ποσοστό είναι πολύ μικρό, αλλά μιλάμε μόνο για ένα τρίμηνο. Η διάκριση σε αυτές τις μορφές κακοποίησης προτάθηκε, καθώς η βιβλιογραφία έχει αποδείξει ότι όποιος είναι βίαιος προς τα ζώα με χρήση όπλου ή δηλητηρίου, θα διαπράξει ξανά την πράξη του, ένεκα της συναισθηματικής αποστασιοποίησης που του παρέχουν οι δύο τρόποι· δεν έρχεται σε επαφή με το ζώο ούτε έχει πολλές πιθανότητες να τον δουν. Άρα, κάθε τρόπος από τους δύο τού παρέχει την απαραίτητη συναισθηματική αποστασιοποίηση για να ασκήσει ξανά βία. Τέλος, πλέον καταγράφεται ένα από τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της συσχέτισης διαπροσωπικής βίας και βιαιότητας ζώων, με τους δράστες που έχουν κακοποιήσει ζώο κι έχουν διαπράξει στο παρελθόν βίαιες πράξεις να ανέρχονται στους 2 από τους 105 για το Α΄ τρίμηνο 2023. Συγκεκριμένα, ο ένας εξ αυτών είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία και ο άλλος ξανά για κακοποίηση ζώων.
Τα στοιχεία που παρασχέθηκαν αποτελούν μία καινοτόμο αλλαγή για την Ελλάδα και μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για την έρευνα του θέματος βιαιότητας ζώων στην χώρα μας. Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. χρειάζονται περισσότερο χρόνο και σαφείς εντολές, ώστε να πραγματοποιούν ορθά την καταγραφή των στατιστικών, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν έγκυρα αποτελέσματα.
Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Αστυνομικός
Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Animal Abuse Greece