Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

"Διαδικασία επέμβασης στην παρασυσσώρευση ζώων"


Η παρασυσσώρευση ζώων αποτελεί μία ακόμα μορφή κακοποίησης ζώων, η οποία απαντά όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, αποτελεί μία αρκετά δύσκολη κατάσταση, διότι ο πληθυσμός των ζώων ανέρχεται σε δεκάδες, με πολλά είδη ανάμεσά τους, το άτομο που τα συγκεντρώνει αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, δεν συνεργάζεται και είναι έως και επιθετικό, ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπισή της πρέπει να έχουν καλή οργάνωση και αγαστή συνεργασία.
Τα βήματα παρέμβασης που περιγράφονται παρακάτω ενδείκνυνται για τις περισσότερες περιπτώσεις παρασυσσώρευσης. Οι ρόλοι των ατόμων θα πρέπει να είναι προκαθορισμένοι. Όμως, κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειάζονται ιδιαίτερους χειρισμούς, επιπλέον ή διαφοροποιημένες ενέργειες.
  1. Ο αυτόπτης μάρτυρας, περίοικος ή άλλος, θα πρέπει να γνωρίζει όσο το δυνατόν πιο έγκυρα τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο που αναφέρεται, π.χ., πόσα ζώα περίπου βρίσκονται στον χώρο, πόσα άτομα ζουν εκεί, ποιες είναι οι συνθήκες, κλπ. Τις περισσότερες φορές ο αριθμός των ζώων είναι αδύνατον να προσεγγισθεί. Ενδείκνυται να γίνει προσπάθεια επικοινωνίας με τον ένοικο του χώρου, ώστε να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του για συνεργασία.
  2. Πρέπει να υπάρχουν επιπλέον μάρτυρες και γνώστες της κατάστασης, οι οποίοι να είναι πρόθυμοι να καταθέσουν ενόρκως κατά τον σχηματισμό δικογραφίας.
  3. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση και εμπλοκή φιλοζωικής οργάνωσης (ένωσης, σωματείου), η οποία έχει νομικό κύρος, θα συμβάλλει περισσότερο οργανωμένα στη διαδικασία και θα φροντίσει για τη φύλαξη και φιλοξενία των αφαιρεθέντων ζώων, αν δεν υπάρχει δημοτικό καταφύγιο.
  4. Η διαδικασία θα ήταν λειτουργικό να γίνει πρωινές ώρες και καθημερινές ημέρες, ώστε να είναι δυνατή η ανεύρεση και ο συντονισμός των φορέων. Αφού ενημερωθούν όλοι οι φορείς, θα καθοριστεί κι αποφασιστεί από κοινού μία συγκεκριμένη ημερομηνία.
  5. Ο/οι μάρτυρας/ες ή/και η φιλοζωική οργάνωση μπορούν, αν δεν έχουν ήδη υποβάλλει μήνυση στο Α.Τ., να ενημερώσουν τον οικείο Εισαγγελέα Πρωτοδικών (για την Αθήνα την Εισαγγελέα αρμόδια για θέματα ζώων, κάθε Τρίτη & Πέμπτη, 10:00΄-13:00΄ στην Π.Σ.Σ. Ευελπίδων-Δικαστήρια), ώστε να δοθεί εντολή εισόδου στο σπίτι, σε περίπτωση που ο ένοικος αρνείται την είσοδο, αλλά κι εντολή αφαίρεσης των ζώων. Η εντολή θα απευθύνεται στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και τα αφαιρεθέντα ζώα θα παραδοθούν στο δημοτικό καταφύγιο ή σε ενδιαφερόμενη ζωοφιλική εταιρεία ή σωματείο ως μεσεγγυούχο (Άρ. 19 Ν. 4039/12). Εδώ ίσως υπάρχουν διαφοροποιήσεις, καθώς μπορεί να έχει προηγηθεί η υποβολή μήνυσης και η εντολή αφαίρεσης ζώων και εισόδου στην οικία να δοθεί γραπτά σε μεταγενέστερο χρόνο στο Α.Τ. ή προφορικά, κατόπιν επικοινωνίας Αξιωματικού του Α.Τ. με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Αλλά η υποβολή μήνυσης εκ των προτέρων θα έπρεπε να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκληθούν δυσκολίες στον συντονισμό του εμπλεκόμενων φορέων και να περάσει αρκετό διάστημα.
  6. Το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα θα ενημερώσει την Δ/νση Υγειονομικού της οικείας Περιφέρειας, ώστε να παρευρίσκεται κατά τη διαδικασία, αλλά και Πταισματοδίκη/Ειρηνοδίκη και κλειδαρά, εφόσον ο ένοικος φαίνεται ότι θα αρνηθεί την είσοδο.
  7. Ο/οι μάρτυρας/ες και η φιλοζωική οργάνωση καλό είναι να διατηρούν επικοινωνία με τον οικείο Δήμο για τις συνθήκες που επικρατούν στον εν λόγω χώρο, ώστε αυτός να παρέχει κατά τη διαδικασία τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται. Κατά την είσοδο στον χώρο θα υπάρχουν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα πιθανότατα που θα εμποδίζουν την διέλευση ή/και την είσοδο, οπότε θα χρειαστούν μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων.
  8. Επίσης, σε περίπτωση που ο Δήμος έχει πρόγραμμα για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων και διαθέτει καταφύγιο ζώων ή συνεργάζεται με ανάλογο φορέα ή ιδιώτη κτηνίατρο, θα πρέπει να έχει ενημερώσει σχετικά για τον πληθυσμό των ζώων που αυτοί θα λάβουν για κτηνιατρική περίθαλψη (εμβόλια, αποπαρασιτώσεις, στειρώσεις, θεραπείες, κλπ.) ή και φύλαξη στον χώρο τους.
  9. Δεδομένου ότι τα έγκλειστα ζώα είναι συνήθως μη κοινωνικοποιημένα έως και φοβισμένα, ο Δήμος θα πρέπει να έχει φροντίσει να βρίσκεται στον χώρο υπάλληλος/οι κατάλληλα εκπαιδευμένος/οι στην σύλληψη-δέσμευση ζώων, αλλά και που θα επιδείξει/ουν ιδιαίτερη προσοχή με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει/ουν για να μην πληγωθεί κάποιο ζώο. Κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει κι εκπαιδευτής σκύλων που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια, δηλαδή ως προ τον τρόπο προσέγγισης και δέσμευσης των ζώων.
  10. Θα πρέπει να έχει ληφθεί μέριμνα από τον Δήμο να υπάρχουν αρκετά κλουβιά και οχήματα μεταφοράς για τα ζώα.
  11. Το Αστυνομικό Τμήμα θα πρέπει να διαθέσει περιπολικό με πλήρωμα για τη σύλληψη και μεταφορά του υπαίτιου στο Α.Τ. και την συνοδεία του σε πιθανή ακούσια νοσηλεία του σε εφημερεύον ψυχιατρικό νοσοκομείο, αν απαιτείται. Ενδείκνυται στο σημείο να κληθεί Ε.Κ.Α.Β. για παροχή πρώτων βοηθειών. Πολλές φορές οι υπαίτιοι ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους, που μένουν εκεί, αντιμετωπίζουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα.
  12. Τα άτομα που θα εισέλθουν στην οικία θα πρέπει να έχουν καθοριστεί από πριν, ώστε να αποφευχθούν απομακρύνσεις ζώων από περίοικους ή κλοπές. Ο χώρος αποτελεί σκηνή εγκλήματος και θα πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος σε τρίτους.
  13. Όλα τα άτομα που θα εισέλθουν πρέπει να φέρουν μάσκες που καλύπτουν μύτη και στόμα τουλάχιστον. Επίσης, να φοράνε γάντια και μπότες εργασίας, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές ή ακραίες συνθήκες (από πληθώρα περιττωμάτων έως και πτώματα ζώων).
  14. Πρέπει να οριστεί ένα άτομο-εθελοντής, ώστε να φωτογραφίσει τον χώρο και τα ζώα. Οι φωτογραφίες θα επισυναφθούν στην δικογραφία απαραίτητα.
  15. Ακόμα ένα άτομο-εθελοντής θα πρέπει να καταγράφει τον αριθμό των ζώων που ανευρίσκονται, αλλά και το πού πηγαίνει κάθε ζώο ή οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι δυνατός ο εντοπισμός κάθε ζώου, αφού φύγει από τον χώρο. Αν είναι δυνατόν, καλό είναι σε κάθε ζώο να τοποθετείται ένας αριθμός με περιλαίμιο ή με άλλον πρόσφορο τρόπο, ξεκινώντας από τον αριθμό «1».
  16. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές ώρες και οι συνθήκες θα είναι πιθανόν ακραίες, οπότε τα άτομα που θα εμπλακούν, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, διότι έτσι μπορεί να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο.

 Για λοιπές πληροφορίες ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:
-Για το φαινόμενο της παρασυσσώρευσης ζώων γενικά πατήστε εδώ: «Το φάσμα της κακοποίησης ζώων, η παρασυσσώρευση»

-Για την εκτίμηση σοβαρότητας της κατάστασης παρασυσσώρευσης εδώ: «Παρασυσσώρευση Ζώων: Πίνακας εκτίμησης σοβαρότητας»



Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Αστυνομικός

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Animal Abuse Greece