Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

"Δήλωση απώλειας ζώου-Τοποθέτηση αφισών"


Με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 4039/2012, ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου υποχρεούται να δηλώνει μέσα σε πέντε (5) ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, του αρμόδιου Υπουργείου. Έτσι, αναγκαία προϋπόθεση είναι το ζώο συντροφιάς να έχει σημανθεί με microchip.
Επιπλέον, κατά την Κανονιστική Διάταξη υπ΄αριθμ. 2/1985 της ΕΛ.ΑΣ. «Απολεσθέντα-Ανευρεθέντα-Κλαπέντα αντικείμενα και αναζητήσεις προσώπων και πραγμάτων», μία απώλεια μπορεί να δηλωθεί και στο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας (Τ.Α.) ή Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) μικτής αρμοδιότητας (συνηθέστερα στην επαρχία και στα νησιά). Από τη δήλωση αυτή δικαιούστε σχετικό αντίγραφο, το οποίο θα παραλάβετε εντός λίγων ημερών κατόπιν υποβολής αίτησης στην Γραμματεία της υπηρεσίας.
Είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις να επικολλώνται σε διάφορα σημεία, όπως κολώνες, αφίσες που αναφέρουν την απώλεια κι αναζήτηση του κατοικίδιου ζώου. Ο N. 2946/2001 απαγορεύει μόνο την «υπαίθρια και δημόσια προβολή με κάθε τρόπο και μέσο, μηνυμάτων κάθε μορφής για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων.». Δεν προκύπτει από αλλού απαγόρευση αναρτήσεως αφισών, κλπ., που γίνονται για την προώθηση άλλου, πέραν του εμπορικού ή συναφή, σκοπού. Συνεπώς, η τοποθέτηση αφισών για απώλεια κατοικίδιου ζώου δεν εμπίπτει στην απαγόρευση του ν. 2946/2001 (NEWLAW-Δικηγορική Εταιρία Τσιλώνης-Βογιατζόγλου).
Οι αφίσες, επίσης, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο άρθρο 10 παρ. 9 του Κ.Ο.Κ.


Άρθρο 10 «Εγκατάσταση μέσων σήμανσης και σηματοδότησης» του Κ.Ο.Κ.-
Παράγραφος 9

«9.       Απαγορεύεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε πινακίδας, αφίσας, διαγράμμισης ή συσκευής, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας ή να τις καταστήσει λιγότερο ορατές ή αποτελεσματικές ή να προκαλέσει θάμβωση στους χρήστες της οδού και γενικά να αποσπάσει την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, αφίσες, διαγραμμίσεις ή συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται, κατά παράβαση της παρούσας παραγράφου, αφαιρούνται ή εξαλείφονται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2130/1993.
Σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων διαπιστώσουν την παράλειψη άσκησης των αρμοδιοτήτων της παρούσας παραγράφου, από τους προς τούτο υπόχρεους δήμους ή κοινότητες, δύνανται να τους καλούν προς εκτέλεση των αναγκαίων ενεργειών αφαίρεσης ή εξάλειψης των αντικειμένων που έχουν τοποθετηθεί παράνομα, τάσσοντάς τους σχετική προθεσμία ενέργειας. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων δύνανται να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες καθ' υποκατάσταση του δήμου ή της κοινότητας. Η υποκατάσταση αυτή περιλαμβάνει κάθε πρόσφορη ενέργεια για την αφαίρεση ή εξάλειψη των πινακίδων, αφισών, διαγραμμίσεων ή συσκευών που έχουν τοποθετηθεί παράνομα. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον δήμο ή την κοινότητα και εγγράφεται στον προϋπολογισμό τους ως υποχρεωτική δαπάνη, βάσει των διατάξεων του δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία που προβαίνει στην αφαίρεση ή εξάλειψη των πινακίδων, αφισών, διαγραμμίσεων ή συσκευών που έχουν τοποθετηθεί παράνομα, καθώς και ο δήμος ή η κοινότητα στον προϋπολογισμό των οποίων εγγράφεται υποχρεωτική δαπάνη για σχετικές ενέργειες που έγιναν καθ' υποκατάστασή τους, δύναται να καταλογίζει τη σχετική δαπάνη σε βάρος των παραβατών, η είσπραξη της οποίας γίνεται κατά τις διατάξεις για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων.»


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Αστυνομικός

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Animal Abuse Greece