Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

"Διευκρινίσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την διατάραξη ησυχίας"


            Κατόπιν επιστολής της σελίδας προς τη Δ/νση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για διευκρινίσεις στο πώς ακριβώς κινείται πλέον η ΕΛ.ΑΣ. στις περιπτώσεις διατάραξης (μας αφορά η διατάραξη από γαβγίσματα), ελήφθησαν οι ακόλουθες. Σημειωτέον ότι η φωτογραφία είναι καθαρά σαρκαστική και σκοπός του άρθρου είναι η ενημέρωση.
«Σύμφωνα με το άρθρο 468 του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ με το ν. 4619/2019 (Φ.Ε.Κ. Α΄95/11-06-2019) προβλέπεται ότι: «Τα πταίσματα καταργούνται. Εκκρεμείς υποθέσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του κατά τόπον αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών.».
Εκ της ανωτέρω διάταξης προκύπτει ότι άπασες οι διατάξεις, οι οποίες εμπεριείχαν παραβάσεις, που έως την ημερομηνία έναρξης του νέου Ποινικού Κώδικα (01-07-2019), τιμωρούντο σε βαθμό πταίσματος καταργούνται. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το άρθρο 417 του παλαιού Ποινικού Κώδικα με τίτλο «Διατάραξη ησυχίας» όσο και οι παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 με τίτλο «Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας», οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 5 αυτής, προέβλεπαν κύρωση σε βαθμό πταίσματος και στις οποίες εντασσόταν η διατάραξη της ησυχίας από το γάβγισμα σκύλου, μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα δεν ισχύουν πλέον. Μάλιστα σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 18 με τίτλο «Κατηγορίες αξιόποινων πράξεων» του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) αναφέρεται μεταξύ των άλλων «…Τα πταίσματα δεν θεωρούνται πλέον αξιόποινες πράξεις , αλλά αντιμετωπίζονται μόνο ως διοικητικές παραβάσεις…». Επί της ουσίας δηλαδή τα πταίσματα, τα οποία προβλέπονταν από ειδικούς ποινικούς νόμους και αστυνομικές διατάξεις θα τιμωρούνται πλέον μόνο με διοικητικό πρόστιμο. Παρά ταύτα η Αστυνομική Διάταξη 3/1996 δεν προβλέπει ως κύρωση διοικητικό πρόστιμο, γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή οιαδήποτε κύρωση για παράβαση των απαγορεύσεων της ως άνω Αστυνομικής Διάταξης.
Ωστόσο, σας επισημαίνουμε ότι επί του άρθρου 10 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  και συναφείς διατάξεις», το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια αυτής, προβλέπεται ότι: «Όλες οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 περ. α΄ του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνομικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β΄ του ίδιου άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες.». Με το ως άνω σχέδιο νόμου πλέον, η κύρωση των παραβάσεων της Αστυνομικής Διάταξης  3/1996, η οποία ρυθμίζει θέματα τήρησης της κοινής ησυχίας σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 1481/1984, αναβιβάζεται σε πλημμέλημα και θα τιμωρείται μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες.
Εν κατακλείδι, σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα χρονική στιγμή η διατάραξη της κοινής ησυχίας από οποιαδήποτε αιτία παραμένει ατιμώρητη ωστόσο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα θα καταστεί αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"