Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

"Διαδικασία συστάσεων-παραπόνων ή/και αναφοράς συμβάντων που δεν προβλέπεται μήνυση"


Για πολλά ζητήματα που αφορούν τη μη ορθή μεταχείριση των ζώων από τους ανθρώπους μπορεί να μη προβλέπονται κυρώσεις από το Νόμο. Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι επιλήψιμες νομικά, δεν ενδείκνυνται γενικότερα για την ευζωία των ζώων. Σε αυτές τις περιπτώσεις που δε προβλέπονται ποινικές κυρώσεις από το Νόμο ή/και μόνο διοικητικό πρόστιμο, όπως π.χ. στην περίπτωση παράσυρσης ενός αδέσποτου ζώου με όχημα χωρίς δόλο με Δ.Π.:300€, καλούμαστε να αναφέρουμε το συμβάν στην Αστυνομία. Αποφεύγουμε να αναφέρουμε αυτά τα γεγονότα μόνο δια τηλεφώνου, αλλά επιλέγουμε την γραπτή αναφορά τους με μία επιστολή. Το έντυπο μπορείτε να το βρείτε και να το κατεβάσετε πατώντας ΕΔΩ.
Η εν λόγω διαδικασία ακολουθείται στις περιπτώσεις που τα συμβάντα στα οποία είμαστε μάρτυρες δεν τιμωρούνται και δε διώκονται αυτεπάγγελτα. Αυτό μπορούμε να το ελέγχουμε αναζητώντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία που αφορά το είδος του ζώου (π.χ. συντροφιάς, παραγωγικό, κλπ.) κι αν σε αυτή προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τη συμπεριφορά που θέλουμε να αναφέρουμε/καταγγείλουμε.
Η καταγγελία δε σημαίνει απαραίτητα μήνυση, κάτι που συνήθως παρεξηγείται, καθώς μπορεί να σημαίνει κι αναφορά ενός συμβάντος στις Αρχές, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια, εκτός δικαστηρίων, να επιλυθεί μία διαφορά, να εκφραστούν παράπονα, να γίνουν συστάσεις ή να γίνει έλεγχος συνθηκών διαβίωσης ενός ζώου/ζώων.
Στην επιστολή επικεντρωθείτε στα παρακάτω:
-  Στοιχεία ετέρου ατόμου, ονομ/μο, τηλέφωνο (αν γνωρίζουμε) διεύθυνση κατοικίας οδό, αριθμό, διαμέρισμα, περιοχή, οικισμός, κλπ.
- Αριθμός στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος (αναφερόμαστε στον οδηγό, δεν ξέρουμε εάν ο οδηγός ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης)
-  Ακριβή ώρα & ημερομηνία συμβάντος (έστω κοντινή)
-  Ακριβή τοποθεσία, οδό, αριθμό, περιοχή, οικισμό, δρόμο, λεωφόρο, κλπ.
-  Ακριβή συμπεριφορά: Τι έκανε; Τι δεν έκανε;
- Τι θέλουμε να γίνει; Να κληθεί για συστάσεις, επιβολή προστίμου, να γίνει έλεγχος σε οικία κ.ά.;
Αφού συντάξουμε την επιστολή, την φωτοτυπούμε μία ακόμη φορά και μεταβαίνουμε στο τοπικό Α.Τ. και στον Αξιωματικό Υπηρεσίας ή το Γραφείο Αστυνόμευσης, εάν είναι πρωινή ώρα (συνήθως 07:30-15:00). Δίνουμε το πρωτότυπο έγγραφο και στην φωτοτυπία που κρατάμε ζητάμε να το υπογράψει, στο πλαίσιο που θα δείτε έτοιμο στη δεύτερη σελίδα, ο Αστυνομικός που το παρέλαβε με ακριβή ώρα & ημερομηνία, με ονομ/μο & σφραγίδα.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και κληθεί εγγράφως η άλλη πλευρά, καταχωρείται συνοπτική περιγραφή στο Βιβλίο Συμβάντων & Αδικημάτων (Β.Α.Σ.), της οποίας δικαιούστε να παραλάβετε αντίγραφο μέσα σε περίπου 10 ημέρες από την υποβολή της αίτησης στη Γραμματεία του Α.Τ. καθημερινές ημέρες (συνήθως 07:30-15:00).
Τη διαδικασία με εισαγγελική παραγγελία συστάσεων την κινούμε μόνο εφόσον η προηγούμενη διαδικασία δεν έχει αποδώσει. Η ταλαιπωρία να στέλνονται οι πολίτες στην Εισαγγελία για να παραλάβουν την παραγγελία από την πρώτη στιγμή δεν προβλέπεται, αφού ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 60 παρ. 1 & 2 περ. στ) του Π.Δ. 141/1991, τις οποίες μπορείτε να επικαλείστε.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"